Data verbinding 4G/WiFi/Ethernet

De Healthy Climate Monitor (HCM) heeft een dataverbinding met het internet nodig om de metingen en foto's naar de server te sturen, zodat ze beschikbaar zijn op je app.

Er zijn 3 verbindingsopties:

 • 4G-netwerk (standaard in het apparaat)
 • Netwerkkabel (in DATA IN-poort op voeding)
 • WiFi-netwerk (in te stellen via telefoon/e-mail)

Netwerkprioriteit

Als er geen, of slechte 4G, of wifi in de stal is, kun je de HCM via een extra netwerkkabel aansluiten op een extern netwerk. Sluit de netwerkkabel aan op de DATA IN-poort van de PoE-voeding (in de oranje behuizing).

Dit externe netwerk kan het internet van de stal zijn, of van een extra 4G-router met internetverbinding die je buiten de stal kunt plaatsen.

De verbindingsprioriteit van de HCM is als volgt:

 1. Netwerkkabel
 2. WiFi-netwerk
 3. 4G-netwerk

Dus zodra je een netwerkkabel in de DATA IN-poort van de PoE-voeding van de HCM steekt, of de HCM verbindt met een WiFi-netwerk, wordt de interne 4G-verbinding uitgeschakeld.

Externe 4G-router

Als je de HCM op het 4G netwerk wilt aansluiten, maar het bereik in de stal is onvoldoende,  kun een (zelf aan te schaffen) externe 4G modem aansluiten, zoals hier onder afgebeeld.

HCM extra 4G connection

 

Configuratie Teltonika RUT240 outdoor 4G router

 Externe router

Te koop bij (o.a.): https://www.mediawinkel.eu/teltonika-rut240-outdoor.html
NB: Vraag altijd om de versie waar de modem al ingebouwd is en er aan de buitenkant een SIM kaart dopje zit (zie onderstaande afbeedling). 

 Externe router sim

 

Alleen de LAN poort van de QuWireless (Teltonika) voeding mag worden aangesloten op de DATA IN poort van de Edimax (HCM) voeding.

NB: Sluit NOOIT de POE poort van de bij deze router geleverde voeding (Merk: QuWireless, output DC24V) aan op de kabel naar de Healthy Climate Monitor.

NB: Sluit NOOIT de PoE poort van de Healthy Climate Monitor voeding (Merk: Edimax pro, output: 48V) aan op de netwerkkabel naar deze router.   

Benodigdheden

1x Teltonika RUT240 router (grote witte outdoor variant)

1x Bijgeleverde Power over Ethernet (PoE) voeding voor router

2x UTP cat 6 kabel

 

Externe router simAansluiten

 1. Doe een werkende SIMkaart in de Router. Haal deze evt. uit de USB modem binnen in de Healthy Climate Monitor (NB: alleen als je altijd deze externe router gaat gebruiken).
  1. Schroef het doorzichtige dopje los en plaats de SIM.
 2. Sluit de een netwerk kabel aan door de wartel onderop de router.
  1. In de wartel zit een rubber dat open kan hierdoor past de kop van de netwerk kabel erdoorheen en hoeft deze er niet afgeknipt en er weer aangezet te worden.
 3. Sluit het andere einde van de netwerkkabel aan op de POE aansluiting van de bijgeleverde router voeding.
 4. Sluit de tweede kabel aan op de LAN aansluiting van de bijgeleverde router voeding en de andere kan op de Ethernet poort van je pc. Als je een laptop hebt zonder Ethernet poort, zijn er bij elektronicawinkels verloopjes van USB naar Ethernet te koop.
 5. Wacht 30 sec.
 6. Ga in een internetbrowser op de pc naar http://192.168.1.1 (dit is op je locale netwerk).

Het scherm moet er als volgt uitzien:

Externe router 1

Als dit niet het geval is schakel tijdelijk de evt. Wifi verbinding van je PC uit en probeer het nogmaals.

 1. Log in met Username: admin Password: admin01
 2. Je krijgt het volgende scherm te zien:

Externe router 2

 1. Klik op het instellingen icoon (tandwieltje) bij Mobile.

Dit scherm ziet er zo uit:

Externe router 3

Bij de meeste SIM providers zal APN Auto (aanvinken) werken. Probeer dit.

Als de router nog geen 4G internetverbinding krijgt, dan zoek je je APN instellingen hier op: https://wiki.droam.com/wiki/index.php/Netherlands en vul je die in. Heb je een Keepgo sim, vul dan als APN internet.keepgo.com in. 

 1. Nu moet het mogelijk zijn om via de kabel te internetten op een PC en dus ook op de HCM. Sluit nu het uiteinde van de netwerkkabel dat in je PC zat, op de vrije ethernet poort (DATA IN) van de PoE voeding van de Healthy Climate Monitor aan.

Alleen de LAN poort van de QuWireless (Teltonika) voeding mag worden aangesloten op de DATA IN poort van de Edimax (HCM) voeding.

NB: Sluit NOOIT de POE poort van de bij deze router geleverde voeding (Merk: QuWireless, output DC24V) aan op de kabel naar de Healthy Climate Monitor.

NB: Sluit NOOIT de PoE poort van de Healthy Climate Monitor voeding (Merk: Edimax pro, output: 48V) aan op de netwerkkabel naar deze router. 

NB: Mocht vervolgens toch van een Wifi netwerk gebruik willen maken, neem dan even contact op nadat de router is gekoppeld aan een HCM en wanneer beide apparaten aanstaan. Dan kunnen we vervolgens het WiFi netwerk op afstand configureren.